Even het maaiveld verlagen

geplaatst in: Tuin | 1

Onze voortuin is de afgelopen 200 jaar alleen maar hoger en hoger geworden. Er is steeds opgehoogd, grond erbij, kiezels erop. Kiezels vies? Nog een laagje erop. Of in ieder geval zo lijkt het. Als we in de huiskamer staan komt de buitengrond tot onder aan de knie.

Van de constructeur begrepen we dat dat hoge maaiveld niet zo goed voor de gevel is, het wordt er vochtiger van dan nodig is, en nu er gevoegd gaat worden is het beter om die rand vrij te leggen en ook meteen goed mee te voegen.

Onder de vloer van de huiskamer kwamen we ook wat ventilatie gaten tegen, die vol zaten met grond en ook daar groeiden wat wortels door naar binnen.
Die ventilatie gaten zouden voor een goede ventilatie onder de houten vloer eigenlijk weer opengemaakt moeten worden.

Als je op de straat staat is het verschil minstens 40 cm, en dan staat er ook nog steeds een enorme boom met een enorme wortelkluit…

De Boom

Ze zeggen wel eens dat de wortels onder de grond dezelfde oppervlak beslaan als de kroon van de boom. Dat is in ons geval zeker ook zo, we komen zelfs aan de achterkant van het huis wortels tegen die volledig onder het huis doorgegroeid zijn en zo dik zijn als mijn onderarm.

De boom wordt op 9 december gekapt maar tot die tijd kan er nog best een najaarsstormpje aan komen en hierdoor is het doorzagen van de wortels op dit moment nog geen optie.

De eerste werkzaamheden door anderen.

Het afgraven van het maaiveld is met de hand door al die wortels, puin en kiezels geen doen. We hebben wel alle bruikbare planten eruit gehaald, het tuinhekje voorzichtig gedemonteerd en alles klaar gemaakt zodat er gewerkt kon worden. Dus afgelopen zaterdag was het zover. s’ Morgens om 8 uur stond er een mooi graafmachientje voor de deur en kon de klus beginnen. Eerst werden de stronkjes van struiken eruit geschept en daarna werd de boel afgegraven. Om half 12 was het klaar, in een paar uur tijd was gebeurd waar wij als we het zelf hadden moeten doen 4 weken over hadden gedaan.

In het voorjaar zag het huis er zo uit, erg veel uit de krachten gegroeide struiken

 

 plantjes eruit

 aan het werk
 nog even aanvegen en klaar

Er zitten nog steeds erg veel wortels in dus het planten van planten kan nog best een beetje lastig worden. We hebben de hele winter om met een goed plan te komen.

de wortels

Onderhoudsvriendelijk, maar wel met planten

Er zijn al heel wat suggesties gedaan, van asfalteren (nee Mivaho dat doen we echt niet 😉 ) tot kunstgras. We gaan op ons gemak eens een mooi plan maken, het moet inderdaad onderhoudsvriendelijk zijn. Maar dat betekend niet dat er geen mooie planten, bloemen en vormen gebruikt kunnen worden.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Een Antwoord

  1. Lekker makkelijk zo"n machientje…….