Tja, vocht, schimmel, houtrot en houtworm horen er ook bij

geplaatst in: Verbouwen | 0

Doordat we een bouwkundig onderzoek hebben laten doen wisten we dat we tegen bepaalde onaangename zaken zouden gaan aanlopen. Zoals een doorslaande steensmuur (wat betekent dat een deel van de gevel zo poreus is geworden dat er vocht doorheen komt) en houtrot en houtworm in de bedstedes. We wisten dat en weten ook zo ongeveer wat het kost om daar wat aan te doen dus we maken ons geen zorgen.

Toch is het anders als je dingen leest in een rapport dan dat je er mee in je handen staat. Bij het strippen van de huiskamer was één van de eerste opvallende dingen de geur. Zodra het eerste voorzetwandje eraf was kwam de vochtige geur al meteen naar voren, het ruikt een beetje naar de aarde in een bos, vochtig, een tikkie schimmelig en verrot. Eigenlijk geen nare lucht, maar toch voelt het wat verontrustend om het binnen in je nieuwe huis te ruiken.

de vloer in de huiskamer (naast de bedstedes aan de doorslaande muur)

Een stuk van de huiskamer vloer was zo vermolmd dat het afbrak bij het oplichten van het tapijt, dit stukje vloer zit in de vochtigste hoek van de kamer en ook nog eens tegen de door houtworm aangetaste bedstede aan. Dubbel op dus en ja daar kan zo’n vloer dan toch niet tegen.

wortels die door de muur heen groeien

Eigenlijk is het niet meer dan logisch als je er goed over nadenkt, die voorzetwanden zaten er in ieder geval vanaf de jaren 70 op en doordat het hout waarop het zachtbord gespijkerd zit ook tegen de (vochtige) muur zit kan het niet anders dan dat het op een gegeven moment gaat rotten. Goed dat we het nu allemaal in 1 keer verwijderen dan kunnen we het straks na behandeling allemaal keurig weer isoleren en opbouwen.

Bij het verwijderen van de voorzetwand naast de bedstede kwam er een klein stukje van het hout mee en hierdoor zagen we pas goed hoe erg het met de bedstede gesteld is, Alles zit keurig in de verf en er was aan de buitenkant niets te zien van enige houtworm maar dat kleine stukje was aan de binnenkant al helemaal aangetast. Het ziet er naar uit dat er misschien toch een grotere behandeling nodig zal zijn dan alleen een plaatselijke verwijdering en smeerbehandeling. De tijd zal het leren en als we meer blootleggen zal vergassen misschien toch de enige mogelijke behandeling blijken te zijn.

Een wat minder fris blogje dan over de mooie tegeltjes maar ja vocht, schimmel, houtrot en houtworm horen er nu eenmaal ook bij.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail