Pijpenbuigen The Hard Way

geplaatst in: Leren | 0

De laatste les van de cursus loodgieten was erg leuk, het was de bedoeling dat we water op “ons eigen” wasbakje gingen aansluiten.

In de eerste les hing er voor elke cursist een wasbakje aan de muur daarop hadden we inmiddels een afvoer met siphon aangesloten en er een kraan op gezet. Nu moesten we alles wat aan koper geoefend hadden (meten, buigen, solderen en knelkoppelingen) op ons wasbakje toepassen.

Ik had een “moeilijk” wasbakje waarop de kraan maar op 1 plek geplaatst kon worden (aan de rechterkant) wat betekende dat het koper een erg grote afstand moest afleggen. En aangezien alles op de millimeter exact moet passen…

pijpbuigen
opmeten voor pijp buigen

De bedoeling was dat we van te voren helemaal bedachten hoe we het wilden doen en wat we voor deze klus precies aan materiaal nodig hadden. Met dit boodschappenlijstje mochten we naar de bouwmarkt (de leraar) die aan ons gaf wat we gevraagd hadden. Iedere keer dat we naar hem terug moesten omdat we iets vergeten hadden, moesten we zien als een extra ritje naar de bouwmarkt en dan maar hopen dat het nog geen sluitingstijd was.

We kregen 1 meter koper (wat in mijn geval net niet voldoende was) en de eerste buiging was een zogenaamde kattenrug om om de afvoerbuis heen te gaan. Daarna moest er een zogenaamde sprong gemaakt worden van wel 23 cm waarbij de pijp ook nog eens 4 cm naar voren moest komen om aan de kraan te passen. Best ingewikkeld dus. We hadden een 3 delige koppeling nodig met een puntstuk van 12 mm naar een halve duim. Ja ja ik heb ook termen geleerd, en dat moet ook wel als je naar de bouwmarkt gaat moet je tenslotte ook precies weten wat je moet hebben.

Eigenlijk ging het allemaal heel aardig, een paar kleine foutjes die gelukkig terug te buigen waren, maar mijn stukje koper was toch echt net te kort. Helemaal geen probleem. Dan snijden we een deel door, solderen we er een sok tussen en maken een nieuwe sprong waarna het allemaal goed moet komen. Uiteindelijk waren alle buigingen, solderingen en aansluitingen net op de allerlaatste minuut klaar en toen het water erop werd gezet bleek het nog werken ook, geen lekkages gelukkig.

Ik heb wel geleerd dat je dit soort klusjes niet moet doen als je al moe bent, dan kost het wel erg veel inspanning om je hoofd erbij te houden. Jammer dat de cursus al weer over is.
In november begint Elektra aanleggen daar heb ik ook wel zin in!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail