Keuzes Tuin – Moestuin 2014

geplaatst in: Tuin | 0

We zijn er nog niet helemaal uit wat we nu dit jaar met de tuin zullen doen. In eerste instantie hadden we gepland dat we het huis voor de zomer klaar wilden hebben. We zouden het meeste door een aannemer laten doen dus zouden we zelf wat tijd hebben om de tuin een beetje te doen, in de winter plannen te maken zodat we de tuin in 2015 zoveel mogelijk af konden maken.

huidige zit tuin

Onderhoudsarm

De bedoeling is om een onderhoud arme tuin te creëren die zowel voor onszelf als ook voor de toeristen prettig is om in te verblijven. Tot de tijd dat we er permanent gaan wonen dus geen moestuin.

Het moet een tuin worden met de volgende eigenschappen:

  • er moet lekker ontspannen in gezeten en gegeten kunnen worden door 0 tot 8 a 10 personen
  • hij moet volledig omheind zijn voor onze eigen hond, gasthonden en gastkinderen. 
  • er moet iets in gecreëerd worden om inkijk van en naar de buren te beperken zowel naast als tegenover ons. Maar wel zo dat de ruimte, licht en uitzicht behouden blijft.
  • De tuin moet onderhoudsarm maar wel interessant genoeg om naar te kijken zijn.
  • Er moet een flink kruidenperk dicht bij het huis komen
  • Er moet een plek komen waar ook overdekt gezeten kan worden.
  • Wij dromen al jaren van een originele pizzaoven dus ook daar moet een plek voor komen.

Een hoop eisen dus, maar we hebben nog geen tijd om een goed plan te maken, laat staan om de plannen goed uit te voeren. Dus wat doen we in de tussentijd? Als we niets doen wordt het een onkruid rommel wat dan ook weer gewied moet worden.

Geen Moestuin

In Amsterdam hebben we een kleine tuin waar, naast sierplanten en bloemen, de afgelopen jaren toch ook een hoop groente in gekweekt zijn. We hadden besloten om dat dit jaar niet te doen omdat we veel in Friesland zouden zijn en alles wel een beetje te onderhouden moet blijven. Dus ook al gaan we het erg missen we zullen geen of weinig groente uit de tuin hebben dit jaar.

Maar de plannen zijn natuurlijk gewijzigd. We gaan meer zelf doen en zullen door het jaar heen dus ook meer in Friesland zijn dan in eerste instantie gepland. En tja nu gaat het toch weer kriebelen…

“Zullen we in Friesland niet toch wat bedjes maken in de moestuinkant en toch wat “makkelijke” groente kweken? Wat aardbeien, boerenkool, spruiten, en misschien wat courgettes, komkommers en ja wortels zijn ook altijd zo lekker en uien, want die gaan zo goed met de wortels. En wat hop om bier mee te brouwen. Sperziebonen en snijbonen zijn ook niet zo moeilijk en als we ze op stok kweken hebben we ook meteen iets tegen de inkijk van en naar de buren naast ons….” 

Huidige moestuin Paesens

En zo zijn er toch weer, zonder het te willen, plannen voor een moestuin, maar of dat nou zo verstandig is…

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail