Kamperen in ons nieuwe huis

geplaatst in: Paesens, Verbouwen | 0

Volgens ons is de beste manier om een huis te leren kennen, erin te verblijven. Daardoor leer je alle kleine gekke dingetjes kennen en zie je doordat je langdurig in een ruimte verblijft ineens andere dingen. Een klein oud en opgedroogd vochtplekje, de hoogte verschillen in de vloeren, een stapel tegeltjes in de hoek van de verdieping. De enorme hoeveelheid houtworm in de schuur. En je komt erachter dat de indeling die je in eerste instantie bedacht had eigenlijk niet gaat werken en dat je wat anders zal moeten verzinnen.

Wat fijn een bankstel

Gelukkig had de familie wat meubels laten staan, zoals het bankstel, wat kasten en wat tuinstoeltjes. Wat fijn dat we gewoon op een bank konden zitten. Ook de vloerbedekking en sommige verlichting was er gelukkig nog. Nu was alleen slapen nog maar echt kamperen. Matrassen op de vloer, bedje op maken en we konden slapen.

’s Morgens vroeg voor het eerst de hond uit laten langs de waddenzeedijk en nog  mooi weer ook, wat wil een mens nog meer! 1000den ganzen zwermden als spreeuwen over het wad en over het dorp. Wat een prachtig begin van onze eerste dag in ons nieuwe huis.

Meten is weten

Overal kijken, en zoveel mogelijk goed opmeten waren de doelen die we ons dit eerste weekend hadden gesteld. We begonnen in de huiskamer, vloer oppervlak, en daarna de bedstedes.
De bedoeling was om van 1 van de bedstedes een kast te maken waar de tv, boeken en andere zaken in opgeborgen kunnen worden. De andere bedstee zouden we eventueel wat groter willen maken door de kast in het midden er bij te betrekken en het geheel dan als bedstee in ere te herstellen.

Onder de bedstedes zit een kelder, niet een kelder waar je in kunt staan, maar wel één waar je dingen koel kunt opslaan. Uit het bouwkundig rapport hadden we al gelezen dat het hout van die kelder en dat van de bedstedes was aangetast door houtworm. De ruimte is behoorlijk vochtig door onvoldoende ventilering onder de vloer en dat vinden houtworm en huiszwammen erg lekker. Aanbeveling was om de aangetaste delen te vervangen.

Toen we met een zaklamp eens heel goed in de bedstedes zelf gingen kijken zagen we dat de betimmering van de bedstedes toch ook flink was aangetast. En toen we de boel gingen opmeten bleek wat we eigenlijk al wisten, een bedstee is gewoon te klein en te benauwd voor de gemiddelde mens. 173cm x 127cm is zelfs voor 1 persoon overdwars niet echt prettig en gezien de aantasting van de houtworm denken we dat de bedstedes helaas niet in takt zullen blijven zoals ze nu zijn.

(Overigens zijn de deuren in de jaren 70 voorzien van een hardbord laagje, de originele paneeldeuren zitten er nog gewoon onder, die willen we dus zeker elders in huis gaan gebruiken)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail