Huisjes kijken in Paesens Moddergat

geplaatst in: Friesland, Paesens | 0

Er zijn de afgelopen tijd veel spannende dingen gebeurd, maar door een vervelende pees ontsteking kon ik niet typen en dat gaat eigenlijk nog steeds erg moeilijk. Ik wil toch proberen om met dit verhaal weer zo snel mogelijk in het heden te komen. Dus ik ga met 1 hand typen en verder met het verhaal over de zoektocht…

Nadat we eens goed op de kaart en in de omgeving van Lauwersmeer zijn gaan kijken bleven er een aantal dorpen over waar we wel graag op huizenjacht wilden gaan. Funda bood natuurlijk uitkomst en al gauw werd duidelijk dat Paesens-Moddergat onze voorkeur had.

ondergaande zon op het wad
Ondergaande zon op het wad

 

Lauwersoog en Oostmahorn zijn in de loop van de tijd plekken geworden waar 90% van de huizen op recreatieparken staan en daar zijn we niet naar op zoek. Wij willen een gewoon huis, in een gewoon dorp maar dan wel in heeeeeel mooie omgeving. Onder aan de dijk van de waddenzee, op een bijzonder punt waar je ook nog eens heerlijk kunt wandelen en uitwaaien ligt een heel gezellig dorp, waar men gewend is aan mensen van buiten. Het bleek al snel dat het dorp van onze voorkeur Paesens-Moddergat heet en er stonden gelukkig nog huizen te koop ook.

Hoewel de gemeente Dongeradeel het ziet als 2 aparte dorpen hebben de inwoners het over Paesens-Moddergat als 1 geheel en dat is ook niet zo gek aangezien de weg gewoon doorloopt en alleen het bordje de grens aangeeft. Het dorp ligt aan de waddendijk en is vooral bekend van het TV programma Man bijt Hond (van Boerenhol naar Moddergat) en als de plek waar veel wadlopers het wad opgaan.

Huizenjacht

Op Funda staan veel huizen, maar wij kwamen erachter dat niet alle huizen erop staan, het eerste huis wat onze interesse had stond wel te koop maar niet op Funda. Groot bord voor het raam, en gelukkig stond op de site van de makelaar alle informatie die we nodig hadden. Foto’s kijken, wikken wegen en toch maar eens gaan kijken want dit zou hem in potentie wel eens kunnen zijn. De huidige bestemming was zowel permanent als recreatief dus dat was heel mooi, het huis was gesplitst in 2 vakantie woningen en dat leek ons eigenlijk wel leuk. 1 deel helemaal prive voor ons zelf en 1 deel volledig voor de verhuur. En later als we er permanent zouden willen gaan wonen zou het mogelijk zijn om of extra inkomsten te behouden en 1 deel voor de verhuur te behouden of alles samenvoegen en alles permanent te gaan bewonen.

Kijken, kijken, en (wel/niet) kopen

1e bezichtiging was heel positief, het huis zag er beter uit dan we dachten en boven waren veel slaapkamers, leuke tuin en een enorme schuur. Wel kwamen we er achter dat er sprake was van een illegale splitsing en dat de gemeente verordend had dat de verbinding tussen de twee kanten van het huis hersteld moest worden. Op zich geen probleem dachten we zo.

Waarom een bouwkundigonderzoek belangrijk is

We zijn lid geworden van vereniging Eigenhuis, omdat dat een aantal voordelen  met zich meebracht. Duidelijke informatie, voorbeeld contracten en voor een redelijke prijs een onafhankelijk bouwkundig onderzoek kunnen laten doen.

Omdat we erg enthousiast waren over dit huis vonden we het de moeite waard om tijdens de 2e bezichtiging meteen het onderzoek te laten doen. De beste man was nog niet binnen, liep op het huis af en zei oei dat gaat een moeilijk onderzoek worden. Hij heeft alles binnen en buiten goed bekeken maar eigenlijk was het hem vanaf het begin al duidelijk het huis was in een te slechte staat. De fundering was te slecht.

Het was ontzettend jammer maar volkomen duidelijk dat dit huis niet voor ons was. Toen we de sleutel gingen terug brengen bij de makelaar, hebben we meteen gevraagd of er geen andere huizen in het dorp te koop stonden die wel in betere staat waren en binnen ons budget pasten. Volgens de makelaar was er eigenlijk maar 1 huis wat daaraan voldeed maar daar waren al onderhandelingen over gaande.

Teleurgesteld naar huis dus…

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail