Het kappen van de boom

geplaatst in: Tuin | 0

De bladeren waren er af dus de boom kon gedemonteerd worden. Zoals al eerder vermeld hier in dit blogje over onze Es hadden we niet veel keus. De boom had een zwam en werd onveilig voor voorbijgangers en voor ons huis.

Aankondiging

aankondiging ingezoomde aankondiging

We hadden ruim twee weken voor de grote dag een aankondiging op de boom bevestigd om aan de buurt en dan vooral de mensen uit onze straat te laten weten dat de boom gekapt ging worden, waarom en dat er overlast zou ontstaan voor het verkeer. Het is tenslotte een doodlopende straat.

smorgens
s’Morgens de boom weet nog van niks..

Efficient en snel

Op 9 december was de grote dag, de hoogwerker stond klaar en om half negen waren er twee mannen met kettingzagen in de aanslag en na een bak koffie lag om 9 uur de eerste grote tak al op de grond. Wat een geweld maar ook wat een precisie…

takken versnipperen DSC_0077

Alle dunne takken gingen direct de versnipperaar in die achterop een aanhang wagen stond. Alle dikkere takken werden in handzame stukken gezaagd en werden door onszelf naar de schuur gebracht. Kruiwagens vol hebben we netjes opgestapeld om later te kunnen kloven. En ook de grote takken en de stam werd in “handzame” schijven gezaagd zodat we die ook konden afvoeren.

Het kappen van de boom ging enorm efficiënt en snel, de buren kwamen in grote getallen ook kijken en om twaalf uur was alles in stukken gezaagd, was de straat zo opgeruimd dat er weer makkelijk verkeer door kon en was het tijd voor een afsluitende bak koffie.

kijken naar schiermonnikoog
Ik zie Schiermonnikoog, wat is dat dichtbij. Wat een uitzicht!

 

Middags hebben wij zelf de zware stukken stam naar de achtertuin gerold want tillen was echt niet mogelijk met een doorsnee van meer dan een meter. Dat viel nog flink tegen… Daarna moest de straat nog worden aangeveegd en dan wegen de laatste loodjes echt het zwaarst.

We wisten meteen waarvoor we het deden

Zwam in de boom
Zwam in de boom

Bij het verslepen van de stukken hout was het trouwens meteen helemaal duidelijk waarom we er heel verstandig aan hebben gedaan om de boom te laten kappen. Er was in sommige takken heel duidelijk waarom zwam zo gevaarlijk is. Het hout rot vanuit de binnenkant weg, aan de buitenkant zie je eigenlijk heel weinig. Sommige hele dikken takken waren in het midden hol met zwam (schimmel) er in. Ook de boommannen vertelden dat de boom nog niet terminaal was maar wel gevaarlijk begon te worden, en dat het heel verstandig was dat we hem nu kapten.

Een boom met een vervolg

de stam

De stam tot een ongeveer 3 meter hebben we laten staan, daar gaan we in het nieuwe jaar iets moois van laten zagen. We hebben de plannen al liggen en we vinden het zelf een uniek idee, maar we houden het nog even een verrassing. Het kappen van zo’n oude boom heeft toch ook iets verdrietigs, op deze manier blijft er toch iets van de boom over.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail