Werk aan de buitenkant, de gevel en het dak

geplaatst in: Verbouwen | 0

Vanaf november is er een hoop werk verzet. Aan de buitenkant van het huis moesten een aantal dingen worden gedaan die al in het rapport van de bouwkundig inspecteur stonden. In een paar weken tijd is de buitenkant erg opgeknapt.

Het dak

Er zaten nog een paar raampjes in het dak die we er zo wie zo niet in willen houden. Ze waren niet geïsoleerd, tochten behoorlijk en leken nog het meest op de plastic raampjes van een caravan. De pijp van de geiser moest verwijderd worden en de dakpannen waren (onder andere door de schaduw van boom) erg aangetast door mos.

Het dak moest dus worden schoongemaakt, en gaten van de ramen en dergelijke moesten worden gedicht met nieuwe (oude) pannen. Het moest weer 1 keurig geheel worden.

dak achterkant

Dat gebeurde met een hoogwerker en een hoge druk spuit. Dit is de tuinkant van het dak op het noorden dus.

voorkant

onze mooie dak in de zon
onze mooie dak in de zon

Voorkant (straatkant) van het dak, we dachten dat we grijze dakpannen hadden. Na het schoonmaken bleken ze oudroze te zijn. Het ziet er echt heel anders uit, van een beetje verwaarloosd dak ziet het er weer keurig uit. En als de boom weg is zal er ook minder snel weer mos op komen.

De gevel

Een groot gedeelte van de gevel aan de voorkant en de bolle muur aan de zijkant moest opnieuw gevoegd worden. Ook dat was 1 van de dingen die uit de bouwkundige keuring gekomen was en iets wat we van te voren wisten dat dat gedaan moest worden.

zijgevel

Dat betekent dat eerst alle voegen eruit gebikt moeten worden en dat was op sommige plekken erg lastig. Schijnbaar heeft iemand ooit met een soort beton de voegen wat “bijgewerkt” en dat spul was keihard.

voorgevel

gevoegd

Daarna alles opnieuw voegen en als het iets warmer en droger weer is in het voorjaar wordt de boel ook nog geïmpregneerd.

De gevel aan de kant van de bedstede is ook opnieuw gevoegd, daar moet uiteindelijk wel een raam in natuurlijk maar dan is de rest vast gedaan.

Hemel Water Afvoer (HWA) of te wel de goten

Aan de achterkant moesten de goten vervangen worden en zeker in de hoek van de bedstede was er zo’n rare constructie gemaakt dat de regenpijp vaak losschoot en alles langs de muur liep. Ook was de betonnen afdichting van de oplegger lek hierdoor liep regenwater gewoon de muur in, niet zo gek dat die kamer schimmelig en vochtig is natuurlijk.

mastgoot

bedstede muur

DSC_0065

Er is dus een prachtige nieuwe (mast) goot aangelegd met afvoer onder de grond naar de put.

afdekker

En er is een mooie afdekker gemaakt voor op de muur zodat alles helemaal mooi waterdicht is nu. En een punt waar we de afvoer kunnen doorspoelen mocht er ooit een verstopping ontstaan.

Stapje voor stapje komen we steeds een stukje verder, erg leuk om nu aan de opbouw begonnen te zijn.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail