Doe Het Zelf Loodgieter en Elektricien

geplaatst in: Leren | 0

Omdat zelf doen erg leuk blijkt te zijn en we begrepen hebben dat er een hoop mensen zijn die zelf hun leidingen leggen en dit later door een erkend installateur laten controleren en aansluiten is het ons plan om dit ook te gaan doen. Maar dan moet de basiskennis hiervoor wel flink wat opgevijzeld worden. Boek kopen en YouTube videootjes leek ons in dit geval niet voldoende dus op zoek naar een goede cursus loodgieten en elektriciteit aanleggen dan maar. En dat is nog niet zo makkelijk…

Toen ik in mei voor het eerst op zoek ging naar dit soort cursussen bleken er niet veel te zijn. Klusjes in en om het huis was nog wel te vinden maar loodgieten? Ik zag dat de Volksuniversiteit in Amsterdam dit soort cursussen gaf maar dat ze daar mee op hielden en verder was er nog 1 in Rotterdam en in Baarn wat best een end weg was. In augustus ben ik nog een keer opzoek gegaan en het bleek dat de volksuniversiteit een samenwerking was aangegaan met een nieuwe speler in Amsterdam De Openbare Werkplaats in Amsterdam Oost.

Daar geven ze, leek mij zo, heel leuke doe het zelf cursussen. Ik heb gekozen om in september te beginnen met de cursus loodgieten en in november de cursus elektriciteit aanleggen te gaan doen. Met de cursus loodgieten ben ik nu bijna klaar, volgende week is de laatste les al weer en ik heb geleerd dat loodgieten echt ontzettend leuk is.

Wat hebben we tot nu toe gedaan?

aanvoer afvoer
Mijn wasbakje

We hebben van pvc buizen een afvoer gemaakt aan een wasbak, met sifon. Aangesloten op bestaande afvoer dus passen, meten, zagen en lijmen.
Theorie over kranen en het aansluiten van een kraan op onze eigen wasbak
Theorie over waterafvoer, riolering en waterleidingen
Koper buigen, afmeten en pasklaar maken en solderen.
WC aansluitingen zowel staande wc als een zweefplee. 

Een kleine impressie

In 4 lessen van 3 uur ondertussen enorm veel geleerd. Volgende week in de laatste les sluiten we onze eigen water toevoer aan met een koperen leiding op onze wasbak met kraan.

Het belangrijkste wat ik wilde leren in deze cursus is of we het aandurven om de waterleidingen, afvoer en CV zelf te gaan aanleggen “onder begeleiding” van een erkend installateur of niet. Op het antwoord zullen jullie echter nog even moeten wachten want we weten het zelf nog niet. Het hangt er ook vanaf of we een installateur kunnen vinden die het op deze basis wil doen en dan ook de aansprakelijkheid wil nemen.

Ondertussen hebben we het toch maar mooi aangedurfd om zelf een elektrische doorstromer te plaatsen. En wat we ook hebben gedurfd door deze cursus is de waterleiding naar de rest van het huis (behalve de badkamer en de wc) af te sluiten. Dit betekende dat we de hoofdkraan moesten dichtdraaien, alles leeg laten lopen, de koperen leiding naar de rest van het huis doorzagen (best eng) en er een stopknelkoppeling op maken.Voor de cursus hadden we echt iemand moeten inschakelen om dit voor ons te doen. We zijn best trots dat we dit nu zelf hebben gedaan. Zo’n cursus kost geld, maar het verdient zich zelf als het goed is ook dubbel en dwars terug.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail